— Onko tolkkua?

Tolkku opitaan kotoa

Isänpäivä saa pohtimaan, mitä on vanhemmiltaan oppinut. Nyt aikuisena huomaa, että tärkeintä oli tolkun oppiminen. Sekä sanana että arvovalintoina. Pohjalaisen pikkukylän pienyrittäjävanhemmat opettivat 60-70-luvulla tolkkua omalla esimerkillään, erikseen opettamatta.

Rahaa käytettiin vain tarpeellisiin hankintoihin. Kouluun mentiin pyörällä tai hiihtäen. Siellä oli tiukat käyttäytymissäännöt, joita harvoin uhmattiin. Hyviä tapoja ja tervehtimistä harjoiteltiin. Maailman tolkuttomuus ei tullut olohuoneeseenNaapurilähiötä vaarallisemmin.

Kun viime kesänä yhdessä tutkimustoimisto tripod research oy:n kanssa tutkimme tolkkua, oli riemastuttavaa huomata, että tolkkukäsitys elää ja se on jopa aika yhtenäinen.

Tolkku tarkoittaa 700 ihmisen mielestä järkeä, kohtuullisuutta, suhteellisuutta, asiallisuutta, reiluutta ja oikeudenmukaisuutta.  Eri sukupolvet ovat melko yksimielisiä myös tolkullisista asioista. Tutkimustiedote julkaistaan 13.11.2012. Siinä kerromme, että suomalaisten tolkkukäsitys on laaja ja yhtenäinen.

Tutkimuksessa tolkuttomuus nähtiin  useimmiten liittyvän rahaan. Velaksi eläminen oman nautinnon vuoksi koetaan kaikkein tolkuttomimmaksi. Myös sellaiset työelämän käytännöt, joissa pärstäkerroin vaikuttaa palkankorotukseen ja bonukset saa tuloksesta riippumatta, ovat suomalaisten mielestä täysin tolkuttomia.

Kun osa tutkimuksesta julkaistiin syyskuussa  ET-lehdessä, se sai aikaan kovasti keskustelua. ET:n lukijat pitivät kaikkein tolkuttominpana ihmisten huonoa käytöstä ja tapojen rapautumista. Itsekkyyden lisääntyminen näkyy lehden nettikeskustelujen mukaan kaikenikäisten käytöksessä;  kaupassa, busseissa, autoliikenteessä. Ihmiset etuilevat eivätkä anna tilaa.  Vaikka koulutustaso kasvaa, tervehtiminen vähenee.

Oman isän ja äidin lisäksi kaikki aikuiset ovat  2010-luvun lapsille tärkeitä opettajia ja esimerkkejä. Tolkuttomuuden markkinat ympärillämme ovat valtavat.

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *