— Onko tolkkua?

Slow Food Suomessa

Myönnän heti. Ennen viime viikon Italian matkaani minulla oli Slow Foodista varsin kapea käsitys. Käsitykseni perustui sanaan Slow Food ja sen käännökseen hidas ruoka. Ajattelin, kuten moni muukin, sen tarkoittavan lähinnä Fast Foodin vastakohtaa, toki hyviä asioita eli ruoan äärelle pysähtymistä ja nautintoa. Slow Food -logon etana kertoo samaa hitauden tarinaa.

Slow food kuva

Olin kuitenkin pitänyt Slow Food -sanan pois ruokakäsitekarttaani sekoittamasta. Olinhan saanut mieleeni hyvään järjetykseen käsitteet lähiruoka, luomuruoka, Reilun kaupan ruoka ja villiruoka. Käsitteet ovat löytäneet paikkansa osana suomalaista ruokakulttuuria.

Viime viikon matka Italian Pollenzoon ja Gastoronomian yliopiston (josta käytetään edelleen myös nimeä Slow Food yliopisto) avasi käsitteen ja ideologian uuteen valoon.  Se innosti minut kaivamaan esiin tietoa siitä, miten Slow Food Suomessa makaa nyt vuonna 2016.

IMG_1882

IMG_2058

Kuvassa skoolaan  Gastronomian yliopiston rehtori herra Grimaldin kanssa. (Suomesta tässä opinahjossa on tutkinnon suorittanut tähän mennessä neljä henkilöä).  Yliopisto on tiiviissä yhteistyössä Slow Food -liikkeen ja Terra Madren (suom. Äiti Maa) kanssa. Tapasimme myös liikkeen kansainvälisen johtajan Paolo di Crocen, jonka innostus aiheeseen tarttui koko 10-henkiseen suomalaisseurueeseemme.

Suomeksi on kirjoitettu ainakin yksi Slow Food -kirja

Paras asiaa kokoava lähdeteos on vuonna 2013  ilmestynyt Marjo Uusikylän teos. Heti alkusivuilla hän kertoo Slow Foodin laajenman merkityksen.  Slow Food – hyvää puhdasta ja reilua ruokaa.

Slow Food on Italiassa syntynyt, nykyisin kansainvälinen yhdistys ja kansalaisliike, joka on ottanut tehtäväkseen suojella ruoan ja maanviljelyn monimuotoisuutta sekä maailman ruokakulttuuriperintöä.

Uusikylä on biologi, joka teki aiheesta 200-sivuisen tietokirjan. Se on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka  kertoo Slow Foodin toiminnasta, vaikuttavuudesta ja liikkeessä toimivista ihmisistä. Marjo Uusikylä halusi käsitellä aihetta myös kriittisesti ja  Slow Food-liikkeen ulkopuolelta ja ottaa mukaan myös liikettä kohtaan osoitettua kritiikkiä. Italiassa liikkumisen ja tutustumisen myötä hänen oma käsityksensä liikkeestä tuli koko ajan positiivisemmaksi, ja niinpä hän liittyi mukaan itsekin. Lue lisää Marjon ajatuksia TS Ruoka-haastattelusta. 

Kansainvälinen historia lyhyesti

Slow Food -liikkeen tarina alkoi yli neljännesvuosisata (vuonna 1986) sitten Italian kuulussa ruoka- ja viinimaakunnassa, Piemontessa. Liike perustettiin alunperin vastapainoksi vauhdikkaalle elämänmenolle, joka houkuttelee ihmisiä turvautumaan epäterveelliseen pikaruokaan. Tänään Slow Food on kansainvälinen yhdistys ja kansalaisliike, joka toimii jo noin 170 maassa.

Suomessa on ainakin 13 Slow Food paikallisyhdistystä

Slow Food -paikallisryhmistä käytetään sanaa convivium. Slow Food Finland ry perustettiin vuonna 1993.

Nyt paikaillisyhdistyksiä on nettitietojen mukaan 13, mutta täytyy asia tarkistaa vielä. Niitä on mm. Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Hangossa, Tammisaaressa, Kristiinankaupungissa, Oulussa, Pirkanmaalla, Sipoossa, Uudessakaupungissa ja Inkoossa.  Löytyipä listalta myös Slow Food Sapmi eli saamalaisten oma Slow Food -yhdistys. Monet Slow Food -aktiivit ovat vuosien aikana vierailleet Slow Foodin joka toinen vuosi Torinossa järjestettävässä Terra Madre-tapahtumassa ja innostuneet sen tunnelmasta.

Näkyvimmin Slow Food on esillä Slow Food Västernylandin järjestämillä Slow Food Festivaaleilla eli Fiskarsin lähiruokamarkkinoilla. Fiskarsin kylän ympärillä ja Raaseporissä on tiivis lähiruoka- ja slow food-yhteisö.  He määrittelevät työnsä Slow foodin parissa selkeästi.

SLOW FOOD VÄSTNYLAND ARBETAR FÖR SLOW FOODS PRINCIP OM GOD, REN OCH RÄTTVIS MAT.

Mitä opin Italiassa Slow Foodista?

Ymmärsin sen, mikä olikin selkeästi kerrottu Slow Foodin kansainvälisillä nettisivuilla: www.slowfood.com

Slow food on paitsi ruokaa,  se on arvo ja filosofia. Lisää terminologiasta.

The three tenets of Slow Food’s philosophy food and food production:

 • GOOD: a fresh and flavorsome seasonal diet that satisfies the senses and is part of our local culture;
 • CLEAN: food production and consumption that does not harm the environment, animal welfare or our health;
 • FAIR: accessible prices for consumers and fair conditions and pay for small-scale producers.

 Slow food -liike näkee itsensä myös kestävän kehityksen puolestapuhujana, joka tekee tekoja ilmastonmuutosta vastaan.

petizione_1600x430-1600x430

Slow Foodin tulevaisuus Suomessa?

Slow Food -käsite pitää sisällään monia ruokaan liittyviä hyviä asioita.  Slow Foodissa on tolkkua!

Siinä on paljon samaa kuin esimerkiksi lähiruoassa ja villiruoassa. Itse haluaisin laajentaa suomalaista käsitettä niin, että hyvä asia  jäisi sanan Slow varjoon.  Ovathan sanat maukas, puhdas ja reilu sanaa Slow kuvaavampia käsitteitä.

En myöskään ole innostunut siitä, että Slow Foodin varjossa aletaan mustamaalata muuta vastuullista ruoan tuontantomme, jota kuvataan eri käsittein.

Toisaalta voidaanko ajatella tilannetta, että emme juutukaan käsiteviidakkoon. Sen sijaan alamme tehdään työtä, jotta me suomalaiset entistä enemmän, jotta me

Syömme yhdessä ruokaa, joka on rakkaudella valmistettu, huolella ja reilulla tavalla viljellyistä tai luonnosta kerätyistä raaka-aineista. Luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. Nauttien.

Näistä asioista tulemme keskustelemaan  ruoka-alan ja ruokamatkailuväen kesken vuonna 2016 ja 2017, kun valmistelemme suomalaisten yritysten ja yhteisöjen mahdollista osallistumista Terra Marde -tapahtumaan Torinoon syksyllä 2016.

Samalla tutkimme mahdollisuuksia kutsua maailman Slow Food -väki Suomeen. Se olisi mahdollista, jos saamme isännyyden eri maissa kiertävään Terra Madre Indigenous 2017 tapahtumaan eli  Terra Marde -kongressiin. Seuraava  järjestetään sopivasti  Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, jolloin luonto ja ruoka ovat tärkeinä teemoinamme.

 

4 kommenttia
 1. Ralf Nyman 13.3.201808:42

  Hei, ja kiitos kirjoituksesta, jota kuitenkin Slow Food Finlandin entisenä puheenjohtajana. Slow Food Finland ry tosiaan perustettiin 1993, mutta purettiin vuonna 2003. Alkuvaiheessa toiminta oli vilkasta ja rehellistä ja jäsenmaksu pidettiin kohtuullisena. Kun jäsenmäärä kasvoi (maksimissaan 296), Italia rupesi vaatimaan mainittavan summan jokaisesta jäsenestä, mikä herätti suurta närää.

  Suomella oli myös edustaja kansainvälisessä hallituksessa, nimikkeenä vice president. Virve Nyman soitti kokouksista Suomeen ja oli tuohtunut ja surullinen. ”Italialaiset eivät ole kiinnostuneita toiminnastamme, vain rahasta”. Huipentuma oli, ettei useasta pyynnöstä huolimatta edes hallituksen jäsenille näytetty tilinpäätöstietoja. Näin Italiassa.

  Aktivistiporukan innostus laantui ja lopulta päätettiin purkaa yhdistys. Sen jälkeen ymmärtääkkseni suomalaiset konviviumit toimivat suoraan Italian alaisuudessa ilmanaista kattojärjestöä.

 2. Seija Kurunmäki 20.7.201812:19

  Kiitos Ralf tästä arvokkaasta kommentista. joka ol jäänyt minulta keväällä huomiotta. Hyvä ymmärtää historiaa ja toivoa hyvää tulevaisuutta niin Slow Foodille kuin Slow Food Travelillekin.

 3. henriettaib69 24.8.201816:06

  Hi new website
  http://singles.dating.twiclub.in/?diagram.yessenia
  review of dating sites uk thai dates sex in glasgow married people website leuke date tips

 4. seeve 24.11.202011:02
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *