Onko professorin sana totta?
Viime viikoilla on ruoka taas ollut kovasti otsikoissa. Se on varma joulun merkki. Toki ruoka ravitsemussuosituksineen ja ympäristönkuormituksineen on pitkin vuotta 2013 ollut kuuma peruna.
Uusi piirre uutisoinnissa on se, että nyt on otettu professorit kehiin.
Asialleen uskollinen professori Kari Salminen kertoi Kehittyvä Elintarvike -ammattilehdessä (6/2013) taas kerran, että voin parjaus on väärää tietoa. Siitä pienilevikkisestä ammattilehdestä ei suurta kohua syntynyt, eikä siinä ollutkaan mitään uutta.
Onneksi professori Pekka Puska ei enää tartu rasvakiistaan. Hän jää eläkkeelle.
Hän puhuu nyt sote-uudistuksesta – oikein viisaasti.
12.12. Iltalehti otsikoi isoin mainoksiin:
Professori tyrmää kevytmargariinit.
Iltalehden lehtijuttu kertoi vanhan totuuden: kevytlevitteessä on vähemmän rasvaa, siis vähemmän myös hyvää rasvaa.
13.12. tuli ulos tieto nitraatista. Otsikot huusivat:
Kohu-uutinen oli peräisin Eviran riskien arviointihankkeen uutisoinnista. Uutinen oli vanha. Se on kuultu esimerkiksi vuosi sitten. Syynä nitriitin lisäksi suola ja muut lisäaineet. Jäin kaipaamaan puolustuspuhetta professori Eero Puolanteelta.
Kun oikein tarkasti lukee näitä kohu-uutisia, voi kaikista löytää yhden yhteisen sanoman. Se löytyy Mikael Fogelholmin (joka syö jäätelöä!) kirjoituksista ja niin myös Kari Salmisen ”kohu”kirjoituksesta. Viimeisestä kappaleesta.
Kaikki ruoka on sallittua, kun sitä syö kohtuudella. Se on myös kaikkien professorien mielestä totta.
Ja mikä parasta.
Jouluna sen tolkun ja kohtuuden saa päiväksi unohtaa. Siihen yhtynevät kaikki professorit.
Onko tolkkua -blogi siirtyy joulun viettoon ja palaa välipäivinä.
Tolkuttoman hyvää joulunaikaa professoreille ja kaikille muillekin.
Kyllä tämä (joidenkin) toimittajien into tehdä tavallisesta asiasta epätavallisia otsikoita on kova. Vaan taitaa se ”iltapäivälehdissä” (jotka ilmestyvät aamulla) olla eri tyypit, jotka ainakin lööppejä tekevät. Esim. minun haastattelussa en muistaakseni sanonut, että kevytmargariinit ovat vaaraksi sydämelle, vaan että täysrasvaiset ovat hyväksi. Ja siksi kevytmargariinit kannattaa jättää kauppaan. Tästä lööppitoimittaja teki omat johtopäätöksensä, tosin tuntui koko jutunkin otsikko olevan aika raflaava.
Menneenä vuonna on ruoka puhuttanut todella kovasti. Varmaan hyvä, koska viimeiset terveystutkimukset näyttävät sitä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.
[…] leppoisaa, kun jouluna saa hetkeksi unohtaa kohtuuden. Se koskee myös intohimoani, suklaan syöntiä. Määrittelen joulun joulupäiväksi, jotta […]