Boardview: Tolkullista palkitsemista
Pääsin ”toisinajattelijaksi” Hallitusammattilaiset ry:n julkaisuun. Juuri ennen itsenäisyyspäivää ilmestyneen Boardview-lehden teema oli palkitseminen. Kolumnissani Tolkullista palkitsemista vertasin viimeaikaisia johtajien palkkiouutisia tolkkututkimuksestamme saatuun kohtuuskäsitteeseen. Lehti käsitteli aihetta monipuolisesti, mutta täytyy sanoa, että kanteen nostettu toisen artikkelin teema ”Liika on liikaa, mutta kohtuus liian vähän” särähti tolkkumielessä pahasti. Lehti jaetaan yhdistyksen jäsenten lisäksi Suomessa listattujen pörssiyhtiöiden ja muiden suurimpien yhtiöiden hallitusten jäsenille.
Tässä koko artikkeli.
Tolkullista palkitsemista
Kuinka monikertainen voi johtajan palkka olla keskiarvotyöntekijään verrattuna: 10-, 50- vai 100-kertainen?
Tätä pohditaan julkisuudessa verotietojen julkaisun jälkeen. Tänä vuonna on käyty keskustelua, missä on päätetty johtajien kohtuuttomina pidetyistä palkkioista.
Pörssi- ja valtionyhtiöitten sekä järjestöjen hallitukset ovat julkisuudessa. Syyllisiksi epäillyt ovat joutuneet setvimään kansalle, kuka hyväksyi stay-bonukset tai osingot yt-neuvotteluiden aikana ja kuka päätti asuntoeduista tai taulukaupoista. Hallitukset on leimattu syntipukeiksi. Malliksi on jo muutama erotettukin.
Kansa on oppinut tietämään, ”että siellä ne hyvät veljet suhmuroivat”. Pääomat hupenevat, myös luottamuspääomat.
Entisaikoina ihmisen oikeudenmukaisuuden kokemuksia ei tarvinnut liiemmin huomioida yritystoimissa. ”Karavaani kulki ja koirat haukkuivat”. Kun media, vallan vahtikoira, on saanut räksyttäjäksi rinnalleen sosiaalisen median, toisen vahtikoiran, ei yhdelläkään yrityksellä ole varaa enää jättää kansan mielipidettä huomiotta. Jos päätösvalta ylimmän johdon palkkioista siirtyy yhtiökokouksille, palkitsemisen perusteista käydään entistä enemmän julkista keskustelua. Yhtiökokouksissa kuuluu sekä suuromistajien että yksityisen ihmisen ääni. Yksinkertaistamisen tarve kasvaa.Elokuussa 2012 valtionhallinto otti kantaa johdon palkitsemiseen valtionyhtiöissä. Kannanotossa korostetaan avoimuutta ja kohtuullisuutta. Palkitsemisen on oltava ennakoitavaa ja läpinäkyvää, jotta kaikilla osapuolilla on mahdollisuus arvioida sen onnistumista. Palkitsemisen taso on asetettava riittävän haastavaksi. Erityisesti on huolehdittava, etteivät palkitsemisjärjestelmät johda ylilyönteihin. Kannanotto on hyvä, mutta ei kovin konkreettinen ohje. Mikä on kansan, yhtiökokousten henkilöosakkaiden, mielipide tolkullisesta palkitsemisesta? Selvitimme sitä syyskesällä 2012 tekemässämme TOLKKU-tutkimuksessa*. Valtionhallinnon palkitsemisohjeissa esiintyvät adjektiivit ovat osin samoja kuin ihmisten käsitys tolkun sisällöstä. Tolkku tarkoittaa järkeä, kohtuullisuutta, suhteellisuutta, asiallisuutta, reiluutta ja oikeudenmukaisuutta.
Vanha tolkku-käsite ohjaa sekä nuorten että vanhojen ihmisten arvoja ja valintoja. Kaikki ikäryhmät liittävät tolkun ytimeen rahaan liittyviä asioita. Työelämän epäoikeudenmukaisiksi koetut bonuskäytännöt nähtiin pahimpina esimerkkinä tolkuttomuudesta. Suomalaiset uskovat ahkeruuteen ja työntekoon. Laiskuutta, siipeilyä ja yhteiskunnan kustannuksella elämistä pidetään tolkuttomana. Ansaitut palkkiot hyväksytään.
Kun tutkimuksen osallistujia pyydettiin antamaan tolkkupisteitä poliitikoille, syntyi tolkullisten top 3 -lista: Sauli Niinistö, Alexander Stubb ja Jyrki Katainen. Yrityksistä erottui kärki: Kone, OP-Pohjola ja Nordea. Tolkuttommimmiksi arvioitiin Finnair ja Nokia.
Yritysjohtajista Jorma Ollila oli pitänyt pintansa tolkun miehenä. Sen sijaan Stephen Elopin ja Mika Vehviläisen tavallisilta ihmisiltä saamat tolkkupisteet olivat yhtä huonot kuin yritystensäkin.
Hallituksilla on yhtiökokousta paremmat edellytykset ymmärtää asiat, joista he päättävät. Jos palkitsemisjärjestelmien ruotiminen televisiossa ei huvita, tolkku kannattaa pitää hallituksen kokouksissa tärkeänä ohjenuorana.
*Kuule Oy:n ja Tripod Research Oy:n Tolkku-tutkimus toteutettiin kesällä 2012. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tolkkukäsitystä mediasta, puolueista, yrityksistä sekä niiden johtajista.
ug3705 Hello, pure location! Thank you for your things! vk5578qm3212zu1629