— Onko tolkkua?

Varo vihaista sonnia – ja ole hyvä itsellesi

sonni puolustaa tiivis.

Tämä kyltti herätti ajatuksiani aamulenkillä.

Kiersin kotimaisemissa Laajalahden luonnonsuojelualueen pitkospuilla ja metsäpoluilla. Kirmaisi vastaan metsäkaurislauma.  Luonto oli ihmeellisen kaunis. Vaikka rantaheinikkoa kesäisin hoitava lehmälauma ja sonnit oli siirretty sisälle, alueen kyltti muistutti kahdesta asiasta:

  • rajojen noudattamisen tärkeydestä
  • oman lauman puolustamisesta

Ajatuksissa oli aamun Hesarin uutiset ja kuvat: Venäjän Putinista (joka ei pysy omassa aitauksessaan) sekä Syyrian pakolaisnaisista, jota koittavat ruokkia omaa  laumaansa.

Riku Rantalan kolumni kertoi huomisesta Kansainvälisestä rauhan päivästä. ”Rauhanpäivän  tarkoitus on  muistuttaa siitä, miten valtava etuoikeus rauha on. Yli miljardille ihmiselle rauha ei ole itsestäänselvyys vaan mahdottomuus, utooppinen ajatus aamiaisesta, koulumatkasta, työpäivästä, leikistä tai rakkaudesta ilman jatkuvaa väkivallan uhkaa.”

Moni meistä ahdistuu, kun huomaa miten vähän voi tehdä vaikeassa tilanteessa olevien auttamiksi.

”En antanut cokistölkkiäni pienelle pakolaistytölle”, pohtii Riku Rantala vielä 33 vuotta yhden kohtaamisen jälkeen.

Riku on matkoillaan ja dokumenteillaan tuonut näkyväksi elämän todellisuutta meille monille. Vähemmän matkaavien on helpompi aloittaa hyvän tekeminen lähempää.

Kiinnitä ensin turvavyö itsellesi.

”Kun haluaa olla hyvä, on parasta olla ensin hyvä itselleen”, elämäntapakonsulttiystävä neuvoi.  Vaikka se tuntuu itsekkäältä, olen huomaamassa, että näin on.  Hyvin syöden, nukkuen, liikkuen, laiskotellen ja harrastaen, saa avatuksi silmänsä näkemään ja korvansa kuulemaan. Näkee paremmin oman itsensä, läheisensä, maailman ihmeet ja epäoikeudenmukaisuudet.

Kun hoitaa ensin itsensä, on kykyä tehdä hyviä tekoja myös muitten hyväksi.

kuusi lasia

Vanha viisaus kertoo, että ihminen tarvitsee  kuusi arkunkantajaa.

Vältetään vihaisia sonneja ja lehmiäkin (niitä on liikkeellä). Pidetään huolta ensin itsestä. Näin on voimia ja aikaa huolehtia ainakin kuudesta ystävyys- tai läheissuhteesta.

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *