— Onko tolkkua?

Tiedä mitä syöt

Tiedä mitä syöt

TIEDÄ MITÄ SYÖT –nettisivut avautuvat 3.7.2013 osana Ruokatiedon sivuja. Sivuille on kerätty viisi tärkeää asiaa ruoasta. Aineisto ja siitä tehtävä tiedotus toimivat pikaoppaana viestien viidakossa valintojaan pohtivalle kuluttajalle.

Ruokaketjun Laatuketjussa toimivat viestijät* haluavat helpottaa kuluttajaa löytämään uusinta, tutkittua tietoa ruoasta. Opas kertoo kuluttajan valintojen vaikutuksista omaan terveyteen ja ympäristön hyvinvointiin. Ketju haastaa myös itseään pitämään kiinni suomalaisten maineesta maailman turvallisempana ruokamaana. Ruokaketjumme on sitoutunut monissa asioissa lainsäädäntöä parempiin toimintatapoihin.

Pikaopas keskittyy viiteen tärkeään näkökulmaan:

  1. Laatu maksaa hiukan enemmän
  2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
  3. Arjen valinnat ratkaisevat
  4. Älä heitä ruokaa pois
  5. Tieto löytyy pakkauksista.

Eri ihmiset arvostavat eri asioita ruoassa. Ruoka puhuttaa ja kiinnostaa kuluttajaa.
Tuoreus, terveellisyys ja ruoan hinta ovat useille tärkeitä maun lisäksi. Osa painottaa ekologisia ja eettisiä asioita. Alkuperän tietämistä ja pakkausmerkintöjen selkeyttä arvostetaan yhä enemmän.
Jokainen kuluttaja tekee omat valintansa omista lähtökohdistaan.

Aktiivinen ja oikeaan tietoon perustuva keskustelu lisää ymmärrystä ja kiinnostusta.
Ruokaketjun toimijat parantavat toimintaansa koko ajan.  Esimerkiksi alkuperämerkintöjä ollaan parantamassa. Ruokaketju haastaa kuluttajia keskustelemaan aiheista, jotka ruoassa askarruttavat. Keskustelua käydään twitterissä hashtagillä #tiedämitäsyöt. Pikaopas on oiva apu myös ruoka-alan esityksiä pitäville.

 

Mukana olevat tahot:

Maa- ja metsätalousministeriö
Ruokatieto Yhdistys ry
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL)
Päivittäistavarakauppa ry (PTY)
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry
ProAgria Keskusten Liitto

Materiaalin sisällön on tuottanut Kuule Oy ja ulkoasun suunnittelut Marko Myllyaho.
Opas on tehty MMM:n rahoituksella.

Yleistä tietoa hashtagin # käytöstä.
http://www.zento.fi/blog/hashtag-ei-ole-rakettitiedetta

2 kommenttia
  1. Seija Kurunmäki 2.7.201307:21

    ”Makuja Pohjois-Karjalasta” on hyvä osoitus siitä, että ruokaketjun toimijoilla on parantamisen varaa. Kuluttajan harhaanjohtaminen erityisesti alkuperäasioissa on todellista hölmoilyä. Onneksi näihin tartutaan!

  2. Saila Sippola, sen sisko : ) 3.7.201309:18

    Kiitos tästä työstä!
    Paljon hyviä -kiireessä unohdettuja- asioita.

    Minulle tulee omasta jääkaapista aika ajoin
    mieleen se, miten vähemmän on monesti enemmän;
    Kun tyhjää tilaa ja rauhallista aikaa on käytössä
    on ruoan laittaminen jo nautinnollista.

    :( Ongelma onkin Mahdollisuus!
    : ) Vähemmän onkin Enemmän.

Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *