— Onko tolkkua?

Terveellistä – riippuu tilanteesta

Viime viikolla Suomi sai ihan omat ravitsemussuosituksensa. Puhuttiin lihasta ja suolasta. Niitä pitäisi vähentää. Juureksia ja ruisleipää lisätä. Helppoa kuin heinänteko.

Kohtuullisuus ja  sallivuus toistui asiantuntijoiden puheissa.

Viime viikolla blogissani kysyin, voivatko kokit ja ravitsemustieteilijät olla samalla asialla.

Ovatko kokit ja ravitsemustieteilijät samaa vai eri mieltä?

Huippukeittiömestari Pekka Terävän ja professori Pekka Puskan rinnalle voidaan laittaa kolmas Pekka: ministeri (vihr.) Pekka Haavisto.  Onhan vastuullisuus tärkeä osa ruoan valintaa. Ainakin naisille, jos on uskominen juuri julkistettuun MTK:n trenditutkimukseen.

Tein terveellisyydestä gallupia twitterissä. Sain ”somekokeilta” vastauksia. Osa puolesta, osa vastaan.

Tottakai hyvä ruoka voi olla terveellistä,  muutamat kokit vastasivat.

Tein tiedusteluja Bocuse d’Or-keittiössä Perhossa, jossa huippukokit valmentajineen valmistautuvat maailmanmestaruuskisaan Lyoniin. Ei tullut mieleen alkaa laskea silmiä ja makuhermoja hivelevän annoksen rasvatasapainoa tai kuitupitoisuutta.  Annokset ovat niin pieniä, että ei niihin kaloreita kovasti mahdu, vaikka söisi useita  ruokalajeja.

Terveellisyys tai keveys ei tule päällimmäisenä mieleen myöskään silloin, kun istuu ystävien kanssa ravintolailtaa  herkuista ja elämän sietämättömästä keveydestä  nauttien.

Ei jokaista ruokaa valmistaessa terveellisyyttä pohdita.

Kun ajelemme mökkipaikoille Helsingistä kohti pohjoista tai itää, syömme monen muun tavoin välipalat tai ateriat kuppiloissa matkan varrella. Ketjuissa tai ketjuttomissa. Niissä tulee ikävä Helsingin lounasravintoloiden salaatteja tai kotiruokaa. Myös kouluruoka maistuisi niillä matkoilla.

Erilaista mönjää pursuavat sämpylät ja leivitetyt ja lämmitetyt paistokset  ranskalaisten kera on monessa paikassa arkipäivää. Niitä joku kulkija joutuu syömään päivittäin.  Riittää Sukulalla töitä, kun  laittaa kuppiloita kuntoon.

Kun matkalla  vastaan tulee lihakeitto, olen ikionnellinen.

Hyvää ja  terveellistä,  on parempi vaihtoehto kuin epäterveellistä ja pahaa! #tiedämitäsyöt on hyvä ohjenuora aina.

 

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *