— Onko tolkkua?

Ruokavallankumous ja ravintolapäivä kotioloissa

Viikonloppu Itä-Suomen mökkioloissa etäännytti pääkaupungin humusta.

Luulin jo, että minulta jäi väliin perjantaina 17.5.13 ensimmäistä kertaa Suomessa vietetty Ruokavallankumouspäivä  eli Food Revoluton Day.  Samoin luulin, että neljättä vuotta suosiota keräävä Ravintolapäivä vaatii viikonlopun Helsingissä.

Ravintolapäivästä

Ympäri maailmaa, lähes 50 maahan levinnyt ravintolapäivä on jo kaikille tuttu. Hieno keksintö, joka näyttää kantavan ja leviävän.

Mökkipaikkakunnalla olisi päässyt ravintolapäivään. Pielisjokiseutu-lehti kertoi Anni Almqvistin perustamasta pop-up ravintolasta. Tarjolla olisi ollut lipstikka- ja  kasvissosekeittoa, luomuhkoa jauhelihasoppaa sekä paikallista ruisleipää ja kotitekoisia porkkanaleipiä. Jälkiruuaksi mustikkapiirakkaa.  Ei ehditty sinne. Oli mökkikiireitä. Toivottavasti väkeä riitti.

Food Revolution Day

Ruokavallankumous on vieraampi asia. Vasta toista vuotta vietetty tapahtuma leviää voimalla. Brittikokki Jamie Oliverin aloitteesta lähtenyt toimintapäivä johdattaa ruoan perusasioiden äärelle: laittamaan yhdessä ruokaa tuoreista, paikallisista raaka-aineista ja jakamaan ruokataitoja keskenään. Ruokatiedon mukaan Suomessa ei vielä ole omaa vallankumousmestaria. Tanskassa ja Ruotsissa sen sijaan on.

KORVASIENI_2013

Molemmat päivät ovat syntyneet tarpeeseen: Keittotaitojen periytyminen sukupolvelta toiselle on katkolla ympäri maailman. Nyt miljoonat ihmiset eivät osaa edes ruoanlaiton perusteita.

Kas siinä meille äideille, vanhemmille ja kasvattajille työsarkaa.

On etuoikeus toteuttaa oman perheen ja lähipiirin vallankumousta ja ravintolapäivää.  Siinä oppii itsekin. Pohjalaisena minulle sienet on uusi oppimisen kohde. Viikonlopun  korvasienisaalis oli elämäni suurin. Siksi se tuntuu niin hienolta.

Kotipuutarha ja mökin terassi ovat mitä mainioimpia paikkoja ruokavallankumoukselle ja ravintolapäivälle. Nyt alkaa sesonki. Viikonlopun sienet keitetään kastikkeeksi ensimmäisille vieraille.

Nyt on korkea aika kaivaa viimeiset hirvifileet ja viime kesän marjat pakkasesta.

Tervetuloa meille syömään!

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *