— Onko tolkkua?

Pönötyksen ja nipotuksen aika on ohi

Parin viime viikon aikana olen saanut istua monissa seminaareissa. On puhuttu pohjoismaisista ravitsemussuosituksista, kouluruoasta, ruokahävikistä, vastuullisuudesta ja lähiruoasta. On puhuttu myös ruokailosta ja vaikuttavasta viestinnästä.

Viikon lopuksi  15.11. Sanoman Magazines paljasti Ruoan  ja juoman tulevaisuuden Helsingin sydämessä.  Siellä julkistettiin 15/30 Research Oy:n tekemä tutkimus ruoan ja juoman tulevaisuudesta.

Mielestäni tutkimus kertoo enemmän trendeistä kuin varsinaisesta tulevaisuudesta. Itse miellän tulevaisuuden vuosien, ehkä 10 vuoden päähän. Sitä tulevaisuutta ei leimaa itseilmaisu. Sitä leimaa huoli ruoan ja veden riittävyydestä. (ks. Puhdasta ruokaa). Niiden asioiden miettiminen on päättäjien asia. Jätetään se osa nyt tähän.

Lähitulevaisuus = trendit, heikot signaalit

Tulevaisuus = megatrendit, isot muutokset

Ruoan lähitulevaisuus on varmasti itseilmaisua ainakin ruokabloggareille.  Suuri osa ihmisistä suhtautuu ruokaan varsin neutraalisti.  Hinta on monelle tärkeä valinnan perusta.  Suuri osa on huolestunut omasta lihomisesta, osa pohtii ruoan turvallisuutta. Vastuullisuusasiat ovat tuttuja vain harvoille.

Ruoan nautinnon ja yhdessä syömisen nimiin vannovat lähes kaikki, joille ruoka on muutakin polttoainetta.

Sanoman tilaisuudessa lavalla paneelissa istui iso joukko ruoka-alan valtakunnallisia vaikuttajia: naisten lehtien ja aikakauslehtien päätoimittajia, ruokakulttuuriprofessori ja Päivittäistavarakauppa ry:n vetäjä (= eli yli 80% ruokakaupastamme).

He kaikki, samoin kuin  bloggaritkin, ovat samaa mieltä yhdestä asiasta. Se näkyi tässä tilaisuudessa. Se tuli (ainakin sivulauseessa) esiin kaikissa muissakin viime viikkojen seminaareissa.

Pönötyksen ja nipotuksen aika on ohi.  Nyt halutaan ottaa rennosti.

Vaikka pönötys on ohi, se ei tarkoita että hyvät käytöstavat olisi samalla heitetty romukoppaan. Tai että ruokaa mätetään mielin määrin (ja loput roskiin!). Kun ymmärtää ruoan perusasiat ja osaa hyvät ja luontevat käytöstavat, ei tarvitse pönöttää eikä nipottaa. Voi ottaa rennosti ja vaikkapa riemukkaasti.

Perusasioitten opettamisessa (lapsille ja aikuisille) riittää ruokakasvattajille töitä.  Voimia siihen työhön!

 

2 kommenttia
  1. Seija Kurunmäki 17.11.201311:15

    Linkki tutkimustiedotteeseen tässä. Jostain syystä en saanut linkkejä osan blogiani toimimaan.
    (http://www.sanomamagazines.fi/yritysinfo/mediamateriaali/ajankohtaista/art2100-Tutkimus–Ruoasta-on-tullut-itseilmaisun-valine—hinta-ja-kiire-rajoitteina.html)
    Seija

  2. Seija Kurunmäki 17.11.201317:44

    Puhdasta ruokaa-linkki on tässä: http://www.onkotolkkua.fi/puhdasta-ruokaa/

Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *