— Onko tolkkua?

Paljastaako päiväkirja?

Viime perjantaina sain uuden kokemuksen. Pidin ruokapäiväkirjaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kokosi ihmisten yhden päivän ruokakokemuksia yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston tutkimuskäyttöön. Huomasin Facebook-sivuiltani, että moni kaverinikin innostui aiheesta.

Myönnän, että intoni kirjata päivän ruoka, perustui siihen, että halusin laskea päivän kalorinsaannin.

Mitä elämäni ensimmäinen ruokapäiväkirja minulle opetti:

  • ihminen on tapojensa orja
  • aika moni suupala tuli otettua huomiotta
  • tapani kertoa päivän ruosta on juuri se kuin on suhteeni ruokaan.

Yllättävää oli huomata,  että muittenkin syömiset ovat ihan kiinnostaa luettavaa. Luin juuri, mitä Kirsi-Maria oli sinä päivänä herkutellut. Vertasin omaan päivääni.

On vanha totuus, että tutkimustilanteessa ihminen haluaa antaa itsestään todellisuutta paremman kuvan. Tämän tunnistin itsessäni, kun pikkuisen kaunistelin SKS:ään lähettämääni päiväkirjaa – ainakin kuvia, jotka sinne liitin.  Ehkä tämä lounaani kuva olisi enemmän ilahduttanut Sydänmerkki-aineiston kerääjiä kuin yhteiskuntatieteilijöitä.

Annos huhtikuu 13

Tunnustan, että jätin pari viinilasillista kirjaamatta – ja taisin nautiskella pari suklaamunaakin, jotta eivät pilaannu.

Paljastaako päiväkirja? Päiväkirjan mukaan kalorini olivat noin 1500kcal. Kun laskin salaisiin laskelmiini myös viinit ja suklaamunat, oltiin virkanaisen normaalissa päivän kalorimäärässä. Kokemusta rikkaampana.  Päiväkirja paljastaa, mitä sen halutaan paljastavan.

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *