— Onko tolkkua?

Minun ruisleipäni #minunruisleipäni

Meidän suomalaisten suhteessa ruisleipään on jotakin pysyvää ja samalla  jotakin, joka muuttuu suhteessa aikaan ja paikkaan. Niin minullakin.

188359-ruisleipa-600x400

Pohjalainen lapsuuteni (sateessa lakoavien) ruispeltojen keskellä tuo mieleen arkisen välipalan, leipäressun. Se oli 60-luvun hävikkiruokaa ja maistui aina vähän erilaiselta. Ohje täällä. 

Isän kanssa tehty automatka kirkonkylän leipomoon oli tärkeä riitti. Yksi lämmin ruisekaleipä hupeni sisarusjoukolta heti kotimatkalla.

70-luvun lopulla opiskelin Viikissä ja otin pääaineitteni rinnalle uutukaisen sivuaineen, viljateknologian. Sen kurssin käyneillä on erityinen suhde sekä toisiinsa että viljoihin, erityisesti kauraan ja rukiiseen.

Vaasan ruispalat-7403809CDA5AA28

80-luvulla tein töitä ensin Vaasanmyllyn ja sitten Vaasan Leipomoiden markkinoinnissa.  Pääsin maailmalle Suomen eniten viedyn ruokatuotteen, hapankorpun kanssa. 90-luvun alussa loimme yhden Suomen suosituimmista leivistä, Vaasan Ruispalat, jota parhaimmillaan leivottiin lähes 30 leipomossa.  Suomi siirtyi reikäleivästä ja limpusta palaleipään.

Silloin myös Painonvartijat suosittelivat ruisleipää – eikä karppaajista ollut tietoakaan.

90-luvulla suositeltiin laihduttajille ruisleipää ja näkkäriä

90-luvulla suomalainen pitkäaikainen ruistutkimus ja rukiin terveysvaikutukset nousivat maailmanmaineeseen. Koko mylly- ja leipomoteollisuus teki sen eteen ansiokasta yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa. Rukiin menekinedistämismatkat ja pöytäkeskustelut ruisprofessori Herman Adlercreutzin muistuttavat, miten tärkeää on ottaa hetkistä kiinni.

Voisinpa kertoa Herman Adlercreutzille  kansallisruokavalinnasta!

2000-luvulla en ollut enää työsuhteessa rukiiseen. Jäi enemmän aikaa tutkia ruisleipää kulttuurisena ilmiönä.

On herkullista kiertää kaupan leipäosastoilla löytöretkillä ja ravintolissa maistella heidän itse tekemiään erikoisleipiä, joita tarjoilijat ylpeänä esittelevät. Kun aikuiset lapseni tulevat kotiin, hyvä ruisleipä varmistaa, että on sopivaa pikaruokaa ja puheenaihetta niin urheilijalle, vegaanille kuin raskaana olevallekin. Oma ehdoton suosikkini on paahdettu ruisleipä kalakeiton kera.

nettikoko-ruisleipä-ja-kalakeitto-1280x666

Kun syyskesällä kävin kotona Pohjanmaalla, iloitsin, että vuokraviljelijän hoitamalla pellollamme kasvaa matalakorsista ruista, joka ei lakoa. Täytyypä seuraavan kerran kyläillessä äidille ehdottaa, josko tehtäisiin ja syötäisiin yhdessä leipäressua.

kansallisruoka_350

Berättelser på svenska här http://www.elo-saatio.fi/mitt-ragbrod

 

0 kommenttia
Lähetä kommentti


4 + = kaksitoista