— Onko tolkkua?

ELO ja ruokakulttuuri, osat 1 ja 2

Suomalainen ruokakulttuuri ja ELO. Niiden kahden sanan ympärille rakennamme ELO-säätiön eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön identiteettiä.  Historiaan tutustuminen helpottaa identiteettikriisiä.

OSA 1. ELO

Kesällä 2014 ELO-säätiö täyttää 5 vuotta!

Säätiö perustettiin nimellä Gastronomie Finlande -säätiö. Toiminta lähti liikkeelle julkilausumalla kesäkuussa 2009. 

”Ruokakulttuurisäätiön” takana oli suuri  joukko tuttuja nimiä: Kari Aihinen, Heikki Antolainen, Peppi Aralehto,  Markus Aremo Teemu Aura, Michael Björklund, Jari Etelälahti, Matti Jämsen, Kai Kallio, Filip Langhoff, Markku Lilja, Ulla Liukkonen, Lasse Lundqvist, Petteri Luoto, Markus Maulavirta, Timo Melto, Visa Nurmi, Jaakko Nuutila, Marko Palovaara, Vesa Parviainen, Marko Rauhala, Ari Ruoho, Kasperi Saari, Heikki Tavela, Pekka Terävä, Henry Tikkanen, Tommi Tuominen, Aki Wahlman, Antti Vahtera, Jarmo Vähä-Savo ja Hans Välimäki.

Nimi ELO-säätiö otettiin käyttöön kesäkuussa 2011.

Nimenmuutosta perusteltiin säätiöstä näin: ”Koska olemme suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhujia, on järkevää, että myös nimi on suomenkielinen, helposti ymmärrettävä ja moniselitteinen. Myös logomme muuttuu lentäväksi lautaseksi, ja yhdessä nimen kanssa saamme kuvattua suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuuden.”

ELO_logo_rgb_orig (2)

Toinen Elo syntyi 1.1.2014, kun LähiTapiola Eläkeyhtiö ja Eläke-Fennia fuusioituivat.

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo on työeläkeyhtiö, joka huolehtii asiakasyritystensä työntekijöiden ja yrittäjien lakisääteisestä työeläketurvasta. Tämä toinen ELO on varsin näkyvä ainakin nyt,  kun lanseerausvaihe ”Eläköön uusi ELO” on menossa.

 

 

Koska kukaan ei voine ELOa yksin itselleen omia, on katsottava, miten sekaannusvaarasta saadaan vahvuus eikä identiteettikriisi. Tarkkaile postiasi, ELO!

OSA 2. RUOKAKULTTUURI

Mitä yhteistä on Ruokakulttuurisäätiöllä ja Ruokakulttuurirahastolla?

ELO-säätiö on siis yleishyödyllisesti toimiva ruokakulttuurin edistämissäätiö,  jonka toimintaa johtaa ELO-säätiön hallitus.

Ruokakulttuurirahastoa hallinnoi Suomalaisen Klubin säätiön hallitus ja Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokunta. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi, pääkonsuli Heikki Tavela. Ruokakulttuurirahasto tuli ulos viime viikolla julkistaessaan ensimmäisen ruokakulttuuripalkintonsa. Palkinto elämäntyöstä  myönnettiin kotitalousopettaja Anna-Maija Tantulle.

Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokunnan jäsenet ovat Helsingin yliopiston professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen klubin säätiön edustaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa.

Gastronomi, pääkonsuli Heikki Tavela oli ruokakulttuurin voimahahmo.

Ruokakulttuuria monin tavoin tukeneen voimahahmon Heikki Tavelan ( 3.3.1932 – 23.6.2013) tunteneet sanovat,  että Seija Sartin muistokirjoitus kuvaa häntä parhaiten.

Heikki Tavela

 

Ruokakulttuurin henkilöhistoria on varsin kiinnostava.

 

Sen tietää myös Vuoden Kokki -historiaa kerännyt Metos.  Palataan siihen. On tulossa monia vuosipäiviä!

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *