— Onko tolkkua?

Älä ota upseerien murheita

Elintarviketurvallisuussselonteko ilmestyi toissa viikolla. Se antaa hyvän kokonaiskuvan ruokaturvan nykytilasta. Ammattilaisille. Hallitus hyväksyi selonteon perusteellisuudesta kiitellen. Nyt asia menee eduskuntaan.

Kuluttajaa sen lukeminen pelottaa. Se tuli esiin esimerkiksi Keskisuomalaisen tämän päivän pääkirjoituksessa.

Selonteossa kuvataan elintarviketurvallisuuden muutostekijöitä ja nykytilaa sekä lähivuosien haasteita, joiden pohjalta esitetään tavoitteet ja toimenpiteet. Kiihkottomasti kaikki haasteet esitellessään selonteko tulee luetelleeksi klamydobakteeerit, salmonellat, yersiniat, listeriat, EHECit, norovirukset sekä myös dioksiinit, ftalaatit FFASt, PBDEt. Kaikki ne ovat haasteita ruokaketjulle, joka saa tehdä kovasti työtä, että mikään näistä uhkista ei realisoidu.

Suomen elintarviketurvallisuuden tila on biologisten ja kemikaalivaarojen suhteen vakaa.
Suomi on ruokaturvallisuuden edelläkävijämaa. Meidän ruokaketjun toimijoiden pitää pystyä vakuuttamaan ruokahuijauksista ja muista ruokakohuista säikähtäneet kuluttajat siitä, että ruokaketju (ainakin Suomessa) tuntee vastuunsa. Alkuperämerkintöjen parantaminen sai kannatustaEläinten hyvinvoinnista huolehtiminen puhuttaa yhä laajemmin.

Niin hyvä kun onkin, että kaikki tieto on kaikkien käsillä, on olemassa vaara, että kuluttaja alkaa murehtia turhaan ja vääristä asioista. Tuli mieleen vanha sanonta: Ei pidä ottaa upseerin murheita.

Kuluttajalle suunnatussa tiedotuksessa keskityttiin niihin asioihin, jotka ovat kuluttajien murheita. Suurin turvallisuusuhka, johon me kaikki kuluttajat voimme itse vaikuttaa,  liittyy ravitsemukseen: lapset ja nuoret lihovat liikaa. Aikuisväestöstä valtaosa on jo valmiiksi ylipainoisia.

Tiedä mitä syöt

Kuluttajien olisi hyvä ymmärtää asiat, joihin voivat itse vaikuttaa.
Jotta jokainen tietää mitä syö ja ymmärtää syömisen vaikutukset.
Jotta tietää, että vastuullisesta tuotannosta, eläinten hyvästä kohtelusta ja turvallisuudesta kannattaa maksaa.
Ja vaatia ruokaketjulta yhä avoimenpaa toimintaa ja päättäjiltä vastuullisia päätöksiä.

Upseeriksi ei tarvise kaikkien pyrkiä, vaikka tulenkantajiakin tarvitaan.

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *