— Onko tolkkua?

Aitoustodistus ei vaadi todistusta

Tiedättekö tunteen, kun ulkomaan matkalla ihastuu arvokoruun? Koreankaan riipuksen aitoustodistus ei  aina vakuuta ja sinne jää koru, lipevän myyjän käsiin. Rihkamaa halvalla ostetaan ja kotimaassa ylpeillään, miten halvalla aito rihkama saatiin ja miten lipevää myyjää ei päästetty ”mukaaidolla” arvokorulla jymäyttämään.

Tämä päivä avasi minulle, mitä on aitous. Ja miten se uskottavasti todistetaan. Se todistetaan sillä, että sitä ei todistella. Ei tunnetta voi todistaa. Se pitää tuntea.

Heikki Ahopelto Heikki Ahopelto

1. Ensimmäinen aitoustunne syntyi Luomu&Lähiruoka-messuilla. Avajaisissa Lähiruokateko-palkinnon pokkasi ansaitusti Heikki Ahopelto. Se pieni hetki, kun hän haki palkintonsa ja kertoi tarinansa, vakuutti: Tämä lähiruokamies on aito.

2. Illan suussa katsoin Pressiklubia. Siellä oli kommentaattorina Paavo Arhinmäki. Olen monesta asiasta hänen kanssaan eri mieltä. Mutta ymmärrän, miksi hänen kansansuosionsa nousee. Hän on aito.

3. Voice of Finland-kisassa kansa valitsi voittajaksi Antti Railion. Loistava ääni ja vahvasta olemuksesta huokuva inhmillisyys sulatti sydämet. (Häneen en ole nähnyt kohdistuvan ollenkaan painoindeksipulinaa, tietysti Nelonen-Iltasanomat-suora + ”melkein kuolin-tarina” vei huomiota jo etukäteen muualle). Mikä vetosi Antti Railiossa? Hän tuntui oikeasti aidolta. Samaa todistivat tuomaritkin.  Jarkko Suon eli Lauri Tähkän kyyneliä Emilia Ekström -duottonsa jälkeen oli vaikeampi tulkita aidoiksi.

Mitä tunne saa aikaan? Ostan Armas-juustoa ja kuuntelen Railiota ja olen kiinnostunut, mitä Arhinmäki sanoo, vaikkei minusta kommunistiksi ole.

Jokainen markkinoija tietää, että aitous puree nyt. Aitoudella ja rehellisyydellä perusteltua mainontaa voi tehdä onnistuneesti. Kiitos Kokkikartano. Kiitos myös niille, jotka eivät yritä liimata aitoutta päälle. Raisio kertoo kehittävänsä vastuullisuutta koko ajan parempaan pyrkien. Uskottavaa. Kun Fazer sanoo panostavansa makuun, sekin on uskottavaa.

Mutta ne kaikki etelän ja lännen tehtaat, jotka peittelette raaka-aineen alkuperää tai yritätte saada fiilistä kutsumalla pakasteherneitä lähiruoaksi tai myymällä Latviassa tehtyä pullaa kuolleen isoäidin imagolla, pitäkää herneenne ja pullanne.  Minua ette vakuuta Lauri Tähkän kyyneliä enempää.

0 kommenttia
Lähetä kommentti

Roskapostiesto: Täydennä alla oleva yhtälö. *